Zbog Los Caballerosa Hrvatsku smatraju velesilom mariachia!

Objavljeno: 10. 09. 2002.

◄ Povratak / Back

GUADALAJARA – Od kraja 19. stoljeća kada su Guadalajara i mariachi postali sinonimi, grad se pretvorio u višemilijunsku metropolu savezne države Jalisco, a njegova ga je glazba višestruko nadrasla.

Trebalo je ovih dana doći na 9. Međunarodni mariachi susret u Guadalajaru i izravno se uvjeriti kolikom upornošću on brani čast svoje tradicije i gdje su mu sve raspoređena međunarodna uporišta.

Raskošni defile
Tijekom druge polovice prošlog tjedna glazbene su postrojbe pristizale u Guadalajaru iz svih krajeva Meksika, Južne i Sjeverne Amerike, Kanade i Europe koju zastupaju zagrebački Los Caballerosi, a u nedjelju 8. rujna na velikim gradskim avenijama 16 de Septiembre i Alcade eksplodirale su u raskošnom nastupnom defileu.

Smisao festivala
Središnja mjesta raspjevane karavane zauzimali su dični veterani i uzori: Mariachi Vargas de Tecalitlan, Mariachi de America i Los Camperos, čije su izvedbe mariachi himni “Jalisco”, “Guadalajara” i “Fiesta del mariachi”, dobivale odgovor iz entuzijazmom nabijenih instrumenata i grla svjetskog sljedbeništva s tridesetak pozornica na kotačima.

Nedjeljna parada mogla bi se nazvati jednim veličanstvenim danom suživota globalnih mariachia koji se od 15. rujna nastavlja desecima javnih i ekskluzivnih koncerata na trgovima Guadalajare i u prestižnom kazalištu Dellogado, po kantinama i pjacetama okolnih gradića, te posebno uređenom vlaku Tequila Express.

Drugi put među njima, Los Caballeros dodatno su proširili krug poklonika. Ima ih koji misle da je Hrvatska jedna od velesila mariachija, a Caballerosi čine sve da ih održe u tom uvjerenju, koristeći se argumentima uvjerljivog nastupa kojim su na domjenku u gospodarskoj komori Guadalajare, organizatoru međunarodnog susreta mariachija od 1994., nekolicinu njezinih dužnosnika natjerali na bujicu komplimenata iz kojih riječ extraordinario nije bilo teško izdvojiti i razumjeti.

Jutarnji list, 10. 09. 2002.

 

◄ Povratak / Back