O ansamblu

cover-fiestaMariachi Los Caballeros prvi put javno nastupaju u travnju 1998. u “Kino klubu Zagreb”. Godinu dana kasnije snimaju svoj prvi album “Fiesta Mexicana” za izdavačku kuću Aquarius Records, a iste godine uspješno priređuju koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, Zagreb.

Slijedi sezona redovitih nastupa u zagrebačkom B.P. clubu i gostovanja po Njemačkoj, Italiji, Slovačkoj, Sloveniji, te Austriji i Mađarskoj u kojima redovito nastupaju na danima meksičke kulture u organizaciji meksičkih ambasada tih zemalja. Snimaju glazbu za slovenski film “Barabe”.

U kolovozu 2000. pozvani su na 7. Međunarodni Mariachi i Charerría Susret u Guadalajari, México, gdje nastupaju s najuglednijim mariachi sastavima svijeta, kao što su Mariachi Vargas de Tecalitlán, Mariachi de América i Los Camperos de Nati Cano.

7 susret Mariachi Y Charrería10. rujan 2000

Po povratku u Hrvatsku održavaju uspješan koncert u KD “Lisinski”, a početkom slijedeće godine priređuju samostalne koncerte u hrvatskim kazalištima Rijeka, Pula, Varaždin i u dvije gradske dvorane (Karlovac i Slavonski Brod).

2002. godine snimaju svoj drugi album “Colección bailable”, također u izdanju Aquarius Records, te po drugi put odlaze u Mexico, gdje produbljuju kontakte s vrhunskim mariachi orkestrima na 9. Međunarodnom Mariachi i Charerría susretu. Istom prigodom, za američku TV mrežu PBS snimaju dokumentarni film “Mariachi: the Soul of Mexico” s Plácidom Domingom kao producentom i naratorom.

Vargas11

U kolovozu 2004. nastupaju na Dubrovačkim ljetnim igrama, s jednim od najvećih svjetskih tenora, rođenim Meksikancem, Rámonom Vargasom. S njim su mjesec dana kasnije održali koncert u Internacionalnom centru u Beču, u organizaciji Meksičke ambasade, s kojom inače redovito koncertno surađuju.

cover-vivo

Na Valentinovo 2005. ponovo priređuju koncert u KD “Lisinski” u vlastitoj produkciji. Tom prilikom snimaju koncert te nedugo zatim izdaju “live” CD album pod vlastitom izdavačkom etiketom LOCO ARTIS. “En vivo” je album koji zrači posebnom energijom kakvu je moguće osjetiti samo na koncertu. Takvi uživo snimljeni albumi su vrlo rijetki u svijetu mariachi glazbe.

 

U kolovozu 2006. u Hvaru nastupaju s proslavljenom hrvatskom violončelisticom Monikom Leskovar.

2007. godine Mariachi Los Caballeros svoju ljetnu turneju završavaju koncertom u Beču, a potom putuju u Španjolsku gdje održavaju 4 koncerta u okviru 3. Mariachi festivala u Barceloni.

Svečani gala koncert održan 27.10.2008. u velikoj koncertnoj dvorani „VATROSLAVA LISINSKOG“ povodom desetgodišnjice umjetničkog rada prvog hrvatskog mariachi ansambla “Mariachi Los Caballeros” pod nazivom MARIACHI GALA 10 GODINA ZAJEDNO, priredili su u zajedničkoj produkciji KD LISINSKI i LOCO ARTIS!
Program gala koncerta se sastojao kako od tradicionalnih i popularnih meksičkih skladbi u originalnim mariachi aranžmanima (poput Cielito Lindo, Granade, Malagueñe, Popurri Pancho Villa, La Golondrine, Las Mañanitas, Guantanamere, La Bambe… i mnogih drugih), tako i od mariachi skladbi novijeg datuma koje upotpunjuju izričaj tog osebujnog glazbenog stila.
MARIACHI GALA 10 GODINA ZAJEDNOU prepunoj dvorani u kojoj su sva mjesta, uključujući i ona na samoj pozornici, bila rasprodana već tjedan dana prije koncerta, uz direktan prijenos na HTV-u i na Hrvatskom radiju, njihova vjerna publika ovaj je koncert nagradila burnim aplauzom i iznudila čak tri bisa…

U Zaprešiću je 20.11.2009. u sklopu FA festivala održan i zajednički koncert Mariachi Los Caballerosa i svjetskog violinističkog virtuoza Stefana Milenkovića čime je započeta zajednička suradnja.
U svibnju 2010. zagrebački koncert kultnog američkog banda LOS LOBOS s oduševljenjem je popratila i kritika i publika. Na izričit zahtjev LOS LOBOSA pozvani su Mariachi Los Caballeros. Zajednički su odsvirali pet pjesama koje je publika pozdravila s velikim pljeskom, a kritika ocijenila koncert „nezaboravnim“, Los Caballerose pak „ravnopravnim sparing partnerima“.

Mlc-Ramon-Bratisalva

Iste godine u Bratislavi Los Caballerosi suradnju produbljuju s velikim svjetskom tenorom Ramonom Vargasom.
Na njegovom solističkom koncertu opernih arija uz pratnju sinfonijskog orkestra Caballerosi nastupaju kao posebna poslastica. Tada zajednički izvode meksičke skladbe u mariachi aranžmanima, a gestu na kojoj je sam Ramon Vargas inzistirao, publika je pozdravila ovacijama.

2011. godine Los Caballeros sinkroniziraju hrvatsku verziju Oskarom nagrađenog crtanog filma „Rango“ koji je snimljen u Holivudskoj produkciji.

Los Caballeros i Ramon Vargas u Bela Bartok koncertnoj dvorani u Budimpešti 28.11.2012. 01

Suradnja sa svjetskim tenorom Ramonom Vargasom se nastavlja.
Tako su i prošle godine 28. studenog u dvorani Béla Bartók u Budimpešti na solističkom koncertu povodom 30. obljetnice umjetničkog djelovanja velikog meksičkog tenora koji je nastupio uz pratnju Simfonijskog orkestra Mađarskog radija, ponovo zajednički izveli meksičke skladbe u mariachi aranžmanima.
Koncert je direktno prenosila nacionalna televizija Republike Mađarske te je snimljen DVD.

Mariachi u Hrvatskoj? Si señor!