Svjetska mariachi atrakcija: Los Caballeros napravili spektakl na Ljetnoj pozornici

Objavljeno: 21. 08. 2015.

◄ Povratak

Koliko su god možda i djelovali kao nepoznanica makarskoj publici, sinoćnjim su nastupom na Ljetnoj pozornici naši hrvatski mariachi glazbenici iz sastava Los Caballeros ostavili bez teksta 500-tinjak posjetitelja, isporučivši jedan od zasigurno najboljih koncerata koje je Makarska imala prilike vidjeti i slušati posljednjih godina. Ansambl iz Zagreba (!) je svojom izvedbom s popriličnim autoritetom odgovorio na pitanje zašto se jedan hrvatski sastav smatra svjetskom atrakcijom meksičke glazbe, te zašto godišnje izvede otprilike 100-tinjak koncerata, što je brojka kojom se uistinu malo tko može pohvaliti.

U utorak navečer na Ljetnoj pozornici sve je to izgledalo jasno i jednostavno objašnjivo – jer u pitanju nije dvoje, troje, ili petero, već deset ljudi na pozornici koji se doimaju kao da su srasli sa svojim instrumentima, a od kojih opet svatko pjeva i svatko pleše, no ukupan dojam koji pritom odašilju publici prije svega odiše gotovo nevjerojatnom lakoćom. Zbog toga u cjelokupnoj previše od ukupne čarolije, bez obzira što su mariachi priče posebno zanimljive jer prilično često rade otklon od nekih klasičnih liričkih vrijednosti te ‘ubadaju’ u one divlje priče iz povijesti američkog kontinenta u kojima je Meksiko i itekako (a realno i danas je) zastupljen. No, nepoznavanje jezika nije bila prepreka za sjajnu interakciju publike i izvođača, jer dojam je bio kao da je aplauz publike započeo s prvom pjesmom, te neprekidno trajao sve do zadnje.

Los Caballeros se, nota bene, nisu zadržali čitavu večer samo na Meksiku – bilo je tu ‘šetnje’ i po ostalim geografskim dijelovima Amerike, od Kube, preko Venezuele do Puerto Rica, a publika je tijekom večeri mogla čuti one prave, ovakvom ansamblu prilagođene, verzije nekih od globalnih glazbenih hitova tog govornog područja – od Guantanamere, La Bambe, Palome, ili La Bella Maria koju je proslavio filmski hit iz 90-ih ‘Mambo Kings’. Vezano za koncert, recimo i da je tijekom pauze između dva seta Los Caballerosa nastupila mlada makarska nada na violini Monika Beus, koja je oduševila i utoliko što se sa samo 10 godina, a bez pokazane treme, može ‘nositi’ s prepunim gledalištem.
Ukratko, svaka čast svim glazbenicima koji su ove sezone nastupili u našem gradu, unaprijed svaka čast i onima koji tek imaju doći, međutim Los Caballeros su klasa glazbenika za sebe, a koncert koji su izveli na Ljetnoj pozornici jedan je od onih o kojima se treba još dugo pričati.

O.Franić / IvoR
15.07.2015.
Tekst preuzet sa: www.makarsko-primorje.com

◄ Povratak