Na kraju i publika pjevala

Objavljeno: 25. 09. 2004.

◄ Povratak / Back

Slavni tenor i prvi hrvatski mariachi oduševili publiku na Boškovićevoj poljani.
Koncert se pokazao dobrim potezom Igara i valjalo bi ga ponoviti i sljedeće sezone

Drugo gostovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama Ramóna Vargasa i prvo gostovanje zagrebačkog mariachi-sastava Los Caballeros u utorak na večer izazvalo je ovacije koje su na kraju prerasle u zajedničko pjevanje publike i izvođača. Na Boškovićevoj poljani, koja je pogodna ako nema vjetra za »zvučne« programe, više od 1200 slušatelja uzvikivalo je velikom tenoru Ramónu Vargasu i Los Caballerosima. Među publikom bile su sve generacije, od onih koje su pjevušile 60-ih »Mama Juanita«, do tinejdžera koji svakodnevno sa slušalicama u ušima uživaju u latino-američkoj glazbi. Prilikom svoga prvog gostovanja na Dubrovačkim ljetnim igrama Ramón Vargas izrazio je želju da bi htio upravo ovakav koncert prirediti u Dubrovniku, a u to vrijeme zagrebački mariachi Los Caballeros već su bili zapaženi na međunarodnim nastupima, a pogotovo na Devetom međunarodnom mariachi-susretu u Guadalajari, na kojem su proglašeni najboljim svjetskim sastavom takve vrste. Ramóna Vargasa kritičari i dirigenti svrstavaju u prvu tenorsku svjetsku ligu, jer njegovi nastupi diljem svijeta u opernim kućama i dvoranama izazivaju divljenje i publike i stručnjaka. Umjetnikove kvalitete su potvrđene brojnim nagradama i priznanjima. Vargas je obdaren lijepo obojenim glasom, a školovanje ga je uputilo kako da upotrijebi svoj glas, što umjetnik uspješno čini. Pjeva lagano i ležerno, celiziranom i vitalnom frazom iznosi poetsko-glazbeni sadržaj. Glas mu ima plemenit odzvon, nikad isforsirane visine.

Sastav Los Caballeros čini 12 iznimno talentiranih i uigranih glazbenika: pjevač i svirač na vihueli I. Androić, gitaristi A. Humaan, M. Jovetić, H. Cicvarić, violinisti P. Haluza, L. Magdalenić, D. Matić, T. Vitković, M. Grbić, trubljači K. Fabijanić, I. Kušelj, F. Vinković. Svi su oni zlatni mladići za meksičko-latinski repertoar. U sviranju su naelektrizirani, sinkronizirani, puni energije koja iz njih pršti kroz melodije i ritam.

Komunikacija između izvođača i publike bila je već u početku dobro uspostavljena, užarenost je rasla iz pjesme u pjesmu, bilo u solo nastupima Vargasa ili Los Caballerosa. Petnaest meksičkih pjesama i još nekoliko dodanih stvorilo je sveopće veselje i razdraganost. Svakako treba ovakav potez Dubrovačkih ljetnih igara pohvaliti i podržati i za iduću sezonu.

Ileana Grazio

◄ Povratak / Back